Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

Babakötvény kalkulátor


Kalkulátor ismertető


Frissítve: 2021-10-10 20:11:56 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

A Babakötvény kalkulátor célja, hogy Ön az összes lehetőség figyelembe vételével tesztelhesse az egyes állami támogatásra vonatkozó eseteket, illetve – saját befizetéseit is figyelembe véve - kalkulálhassa a gyermeke 18 éves korára összegyűlő összeget, továbbá ebből az összegből megismerhesse az Ön által megadható hozam összegét, illetve az esetleges Start-számla vezetési díjat.

» BABAKÖTVÉNY KALKULÁTOR...


A Babakötvény kalkulátor használata (kérjük, használat előtt MINDENKÉPPEN olvassa el!):

1) Kérjük, írja be gyermeke (tervezett) születési dátumát a "Születés" mezőbe! Ez az időarányos kamatszámítás miatt szükséges az első naptári évben, illetve - gyermekvédelmi kedvezmény esetén - a gyermek 7. és 14. életévében, továbbá az utolsó évben, hiszen a 18. életév betöltésének napjától az összeg nem kamatozik tovább, hacsak erről a pénzügyi szolgáltató másként nem rendelkezik. A gyermekvédelmi kedvezmény magyarázatát a Mennyit ad az állam és mellé mennyi pénz gyűjthető? menüpontban olvashatják.

2) Kérjük, töltse ki, hogy gyermeke egyes éveiben Ön jogosult lesz-e az ún. gyermekvédelmi kedvezményre! Ehhez a "Az Ön családjában az egy főre jutó havi jövedelem eléri 2021-ben a 41.325 Ft-ot, vagy ha a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, VAGY ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, VAGY ha a nagykorúvá vált gyermek a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat és 23. életévét még nem töltötte be, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be, akkor a 38.475 Ft-ot? (Igen/Nem)" nevű oszlopba évenként írja be a megfelelőnek vélt választ! Figyelem! A gyermekvédelmi kedvezmény összeghatára és jogosultsági köre évről évre változik, illetve változhat, ezért ha szükséges, nézzen utána a korábbi évek szabályainak, ebben a Kormányzati Ügyfélvonal segíthet Önnek a 1818-as telefonszámon. Amennyiben nem változtatja meg, a mező alapból "Igen"-re van állítva, azaz a számítás során gyermeke nem lesz jogosult a gyermekvédelmi kedvezményre.

3) Kérjük, évenként töltse ki a "A gyermek átmeneti vagy tartós nevelésben (nevelőszülőknél vagy gyermeknevelő intézetben) van? (Igen/Nem) " nevű oszlopot is. Amennyiben nem változtatja meg, a mező alapból "Nem"-re van állítva, azaz a számítás során a gyermek nem lesz jogosult a gyermekvédelmi kedvezményre.

4) Évenként írja be a "Támogatói (szülői) befizetés az adott évben" oszlopba, hogy gyermekét az egyes években mekkora összeggel szándékozik támogatni. A befizetés a 2012. október 1-ig évente legfeljebb 120.000 forint lehetett, azt követően korlátlan, mely a 2012. október 1. előtt megnyitott Start-számlákra is vonatkozik. Alapesetben ez az oszlop nincs előre kitöltve, így amennyiben ezt nem változtatja meg, a kalkulátor nem vesz figyelembe szülői (vagy egyéb magánszemély által tett) befizetést.
Ne felejtse el, ide ÉVES befizetést kell beírni, tehát NEM HAVI összeget, hanem az egyes években összesen befizetett összeget.

5) Amennyiben az Ön településén a település önkormányzata támogatja a Babakötvény programot, írja be a támogatás mértékét az egyes években a "Állami támogatás hatálya alá nem eső egyéb (pl. önkormányzati) befizetés az adott évben" oszlopba. Alapesetben ez az oszlop nincs előre kitöltve.

6) Végül írja be, hogy Ön milyen hozammal számol az egyes években, és ezt írja be a "Ön szerint kalkulált adott évi hozam (%)" oszlopba. Ön minden egyes évben külön-külön meghatározhatja a hozamot. Javasoljuk, hogy vegye figyelembe: a jelenlegi hozamok a jövőben várhatóan csökkenni fognak. A hozamot százalékban adja meg, pl. a 6%-os hozam esetén 6-os számot írjon a megfelelő mezőbe.

Figyelem! Alapesetben ez az oszlop nincs előre kitöltve, azaz ha ezeket a mezőket Ön nem tölti ki, a kalkulátor nem számol hozamot!!! A kalkulátor évi egyszeri kamatjóváírással számol, de a gyakorlatban a pénzügyi szolgáltatók havi vagy negyedéves kamatjóváírást is alkalmaznak.

Amennyiben a havi kamatjóváírást szeretné modellezni, akkor a kamat helyett az alábbi szám: 1,0046203643 annyiszorosával nagyobb kamatot írjon be a hozam helyére, amekkora a kamat százalékos mértéke. Például 6 százalékos kamatnál a fenti számot 6-szor kell összeszorozni, ez az érték 1,02804438183166 lesz, és ennyivel szorozza meg a 6 százalékos kamatot. A szám közelítőleg 6,168266, ezt kell beírni a kamat helyére, ami megfelel annak a hozamnak éves szinten, mintha a kamatszámítás havi lenne. A fenti módszer majdnem pontos eredményt ad!

Amennyiben a negyedéves kamatjóváírást szeretné modellezni, akkor a kamat helyett az alábbi szám: 1,003747355 annyiszorosával nagyobb kamatot írjon be a hozam helyére, amekkora a kamat százalékos mértéke. Például 3 százalékos kamatnál a fenti számot 3-szor kell összeszorozni, ez az érték 1,01128424563136 lesz, és ennyivel szorozza meg a 3 százalékos kamatot. A szám közelítőleg 3,033853, ezt kell beírni a kamat helyére, ami megfelel annak a hozamnak éves szinten, mintha a kamatszámítás negyedéves lenne. A fenti módszer majdnem pontos eredményt ad!

A hozamszámítást a kalkulátor a gyermek 18. születésnapjáig számítja, függetlenül attól, hogy a következő évben jár-e még állami támogatás április elején (addig ugyanis a számla zárolva van, de a számlatulajdonos a 18. születésnapon megkaphatja a számlán lévő pénzt, és következő év április elején folyósított, befizetések utáni vagy a gyermekvédelmi állami támogatást is, ha a számlát a pénz felvételekor nem szünteti meg). Ha az Ön pénzügyi szolgáltatója a 18. év betöltését követően is biztosítja a kamat- vagy/és hozamfizetést, az utolsó év hozamadatát (19. naptári év, illetve az utolsó, befizetés utáni állami kifizetések megérkezése miatt a 20. év esetében) írja felül!

A kalkulátor nem számol azzal az esettel külön, amikor a Start-számla nyitása (nem ideértve a szolgáltatóváltás miatti Start-számlanyitást) a gyermek 15 éves kora után történik. Ekkor ugyanis a számlakövetelés csak 3 év múlva vehető fel, viszont 18 év felett ugyanúgy nem lehet már befizetni rá és törvény szerint nem kötelező a kamatfizetés sem, a végeredményben tehát nem feltétlenül lesz különbség.

7) A kalkulátor a számlavezetési díjat a törvényben meghatározott mértékig levonja a befizetésekből. Amennyiben az Ön Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatója ennél kedvezőbb feltételekkel vezeti a számláját, az egyes években írja be az éves számlavezetési díjat a "A pénzügyi szolgáltató éves számlavezetési díja" oszlopba. Ha ezt az oszlopot nem tölti ki, akkor a kalkulátor a törvényi előírással számol, azaz a Start-számla éves átlagos állományának 1 százalékát év végén levonja a számla egyenlegéből.

Az alap adatok megadása után a kalkulátor összeállítja a kalkulációs táblázatot, ahol a legtöbb adatot illetve beállítást még módosíthatja a tényleges számítás előtt.

A kalkulációs táblázat beküldése után a kalkulátor kiszámítja a babakötvény hozamait, a támogatásokat és a számlavezetés költségeit.

A kalkulátor a bevitt adatok után évenként kiszámolja:

 • az egyes években az előző évi jogosultság alapján kapott állami támogatásokat,
 • összegzi a befizetéseket,
 • kiszámolja a hozamot és
 • a törvényi feltételek szerinti számlavezetési díjat.

A számítás végén a kalkulátor összegzi:

 • a 18 év összes állami támogatását,
 • az összes, állami támogatásra jogosult és
 • állami támogatásra nem jogosult befizetést,
 • a hozamokat és
 • a számlavezetési költségeket is.

Érdemes tudni, hogy a kalkulátor

 • az alap állami támogatást az első évben a gyermek születése napjától az év végéig számítja a hozam szempontjából,
 • a 7. és 14. évben gyermekvédelmi kedvezményként kapott állami támogatást a születésnaptól az év végéig számítja a hozam szempontjából,
 • a magánszemélyek általi befizetések utáni állami támogatásra a hozamot minden évben, melyben érkezett, április elsejétől az év végéig számítja, egészen a jogosultság szempontjából utolsó, 18. születésnapig, utána nem számol további hozamot,
 • minden más tárgyévi befizetést az adott év utolsó napján számol jóváírtnak a tárgyévi hozam számítása során, hiszen a befizetések bármikor teljesíthetők, akár egy összegben is. E tekintetben nem veszi figyelembe azt, hogy a 18. születésnap betöltésének évében a születésnap után nem lehet befizetni, hiszen a befizetés a 18. születésnapot betöltött év bármelyik részében történhet.


Ez azt jelenti, hogy Ön minél előbb fizeti be a tárgyévi támogatást, annál nagyobb hozamot érhet el a kalkulátorban feltüntetetthez képest, hiszen a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatók általában napi kamatszámítást alkalmaznak.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Babakötvény kalkulátornak nem célja hivatalos eredmények bemutatása, így reklamáció során, hivatkozás céljából, vagy jogi eljárásban nem használható fel!
A portál készítői minden jogi reklamációt vagy jogi eljárást ezzel kapcsolatban kizárnak! A kalkulátor célja pusztán a Babakotveny.info portál látogatóinak tájékoztatása. A kalkulátor mindazonáltal a lehető legpontosabb számításra törekszik!


» TOVÁBB A BABAKÖTVÉNY KALKULÁTORRA...

Ha Ön még nem olvasta, akkor a babakötvényre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban további fontos információkhoz juthat az Igényléssel kapcsolatos információk és Start-számlanyitás, szolgáltató váltás és ezek nyomtatványai, igazolásai, illetve a Mennyit ad az állam és mellé mennyi pénz gyűjthető? fejezetekben is.

A Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatók ajánlatait a Kiemelt ajánlatok Önnek és gyermekének vagy a Start-számlák a hitelintézeteknél oldalon tekintheti meg.

A babakötvény lejáratkori felhasználhatósága menüpontban elolvashatja, hogy a lejáratot követően hogyan használható fel a babakötvény.

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses