Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

Babakötvény áttekintő - a lényeg, röviden


Frissítve: 2021-10-06 01:11:14 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

Alap információk
1 / 2 oldal  tovább

Tartalom:
1. Alap információk
2. További általános információk

2006. január 1-jétől a magyar állam minden megszülető magyar állampolgárságú vagy 2017. június 30. napja után született, Magyarország területén kívül élő olyan, - a számlanyitáskor legfeljebb 18 éves - gyermek javára az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást biztosít, aki „Magyar igazolvánnyal” rendelkezik ÉS a lakóhelye szerinti szomszédos állam a magyar állampolgárság felvételét az ottani állampolgárságától való megfosztással sújtja (utóbbi esetben a támogatást igényelni kell). A babakötvény nevű állami támogatás a fiatal felnőttek életkezdésének megkönnyítését szolgálja. Talán sokan úgy gondolják, hogy a babakötvény egy negyvenezer forintos egyszeri állami támogatásból áll, pedig az állami támogatás ennél sokkal több is lehet (főként, ha a szülők is hozzátesznek befizetéseikkel). Nézzük is, hogy mennyi!

A babakötvény nevű állami életkezdési támogatás összege a 2021-ben érvényben lévő szabályok alapján gyermekenként a következőkből áll össze:

1) az alap támogatás (csak a születést követően, egyszeri alkalommal jár) 2006-ban 40.000 Ft volt, az azt követő években született gyermekeknek pedig 42.500 Ft. A 2022-ben, illetve az azt követően megszülető gyermekek után járó alap támogatás összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg.

2) gyermekvédelmi kedvezmény alacsonyabb családi jövedelem vagy átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermek esetén a gyermek 7 és 14 éves korában a 2006-ban született gyermekek esetében egyszeri 42.000 Ft, az azt követő években született gyermekek esetében egyszeri 44.600 Ft, vagyis összesen 84.000, illetve 89.200 Ft, az alap támogatással együtt - a születési év szintjén számolva - 2006-ban 124.000, az azt követő évekbeli szinten számolva 131.700 Ft. A 2022-ben, illetve azt követően megszülető gyermekek után járó gyermekvédelmi kedvezmény összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg. A gyermekvédelmi kedvezmény magyarázatát a Mennyit ad az állam és mellé mennyi pénz gyűjthető? menüpontban olvashatják.

3) amennyiben a szülő Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatót választ (2012. október 1-től már csak a Magyar Államkincstár választható) és Start-számlára fizet be, a befizetések után minden évben a befizetett összeg 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft, befizetések utáni állami támogatást kap. A szülőknek és egyéb természetes személyeknek 2012. október 1-től korlátlan összegű saját befizetésre van módjuk, mely a 2012. október 1. előtt megnyitott Start-számlákra is érvényes.

Két esetben a befizetések utáni állami támogatás a fentinél nagyobb:

  • A gyermekvédelmi kedvezményben alacsonyabb jövedelem miatt részesülő gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb évi 12.000 Ft.
  • A gyermekvédelmi kedvezményben átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek befizetés nélkül is fix 12.000 Ft támogatást kap, hiszen ő egyáltalán nem számíthat szülei támogatására.

(A gyermekvédelmi kedvezmény magyarázatát a Mennyit ad az állam és mellé mennyi pénz gyűjthető? menüpontban olvashatják.)

Ezek tehát az állami támogatás elemei. Ezen felül a gyermeké az összes, Start-számlára történt szülői és/vagy egyéb támogatói (pl. önkormányzati) befizetés, valamint a számlán jóváírt hozam (mely főleg szülői befizetések esetén igen jelentős lehet!). Mivel a befizetések után állami támogatás jár, a szülői vagy egyéb magánszemély támogatói befizetések után semmilyen adókedvezmény nem vehető igénybe a szülők szempontjából (ezáltal a támogatás jövedelemfüggetlen és csak a befizetett összegtől, illetve a család anyagi helyzetétől függ – a nehezebb anyagi helyzetben lévők gyermekei többet kapnak).

Figyelem! A Start-számlát a pénzügyi szolgáltató a jogszabályban meghatározott mértékig terjedő díjért vezetheti. Ez jelenleg a Start-számla éves átlagos állományának legfeljebb 1 százaléka évente, mely csak a gyermek 18. születésnapjáig érvényes, annak betöltését követően a korlátozás megszűnik, így a díj akár nőhet is.

Tipp: a különféle állami támogatások és egyéb befizetések, kalkulált hozamok, továbbá a fizetett számlavezetési díjak alapján a babakötvény lejáratakor kézhez kapható összegről a Babakötvény kalkulátor főmenüpontban tájékozódhat teljes körűen.

1 / 2 oldal  tovább

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses