Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

A babakötvényről részletesen


Lejárat előtti hozzáférés


Frissítve: 2021-10-10 19:57:28 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

A gyermek számláján elhelyezett összegek - állami támogatás, szülői megtakarítások - illetve ezek hozama legkorábban a gyermek 18. életévének betöltését követően vehetők fel, de amennyiben a Start-számlát a gyermek 15. születésnapja után nyitották, akkor legkésőbb a számlanyitás harmadik évfordulóján. A szolgáltatóváltással nyitott számlára ez a szabály nem vonatkozik.

A gyermek, mint leendő jogosult - szülői belegyezés mellett - 16. életévének betöltése után már saját maga dönthet portfóliójának mozgatásáról, ill. ha Start-számlával még nem rendelkezik, annak megnyitásáról vagy áthelyezéséről más pénzügyi szolgáltatóhoz - ám az összeghez továbbra is csak nagykorúságának elérésekor juthat hozzá.

A gyermek 18. évéig a Start-számlán levő összeg nem fogadható el hitel fedezetéül, és nem vonható végrehajtás alá. Az ezzel ellentétes jognyilatkozat, cselekmény semmis.

A gyermek halála esetén a számlán nyilvántartott követelés a hagyatéki eljárás alapján a hagyatéki határozat jogerőre emelkedését követően az örökösnek felhasználási korlátozás nélkül, a kérelem kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül a kérelemben megjelölt címre vagy bankszámlára kifizethető, azaz a Start-számlán levő összeg örökölhető. A kifizetést a Magyar Államkincstártól lehet kérni.
A gyermek elhunytának napján a kamatozás megszűnik a kincstári vagy a Start-számlán, és ez utóbbin megszűnik a számlavezetéssel összefüggő díjakra a törvényben megszabott 1 százalékos felső korlát is. Amennyiben a gyermek halálát követően a Start-számlájára befizetés érkezik, úgy azt a pénzügyi szolgáltatónak vissza kell utalnia, vagy vissza kell fizetnie az átutalás feladója, illetve a befizető részére. A számlát a pénzügyi szolgáltató ilyenkor az örökösödési eljárás végéig zárolja, de arra az esetleges állami támogatások még megérkeznek a következő év április elején. Ha az utolsó naptári évben nem történt befizetés, akkor nem jár állami támogatás.

Itt is megemlítjük, hogy a Start-számla vezetésére vonatkozó szerződéses kapcsolat fennállása alatt a gyermek, illetve a szülője (törvényes képviselője) bármilyen megadott adatában történő változását a szülőnek (törvényes képviselőnek) be kell jelentenie a pénzügyi szolgáltatónál. A tájékoztatási kötelezettség elmulasztásából származó károk kockázatát a szülő, illetve a gyermek viselik.

A következő, A babakötvény lejáratkori felhasználhatósága menüpontban elolvashatja, hogy a lejáratot követően hogyan használható fel a babakötvény.

Önnek és gyermekének szóló kiemelt, babakötvény mögötti Start számla vezetési ajánlatainkat itt érheti el.

A babakötvény lejáratkori felhasználhatósága »

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses