Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

Babakötvény áttekintő - a lényeg, röviden


Frissítve: 2021-10-06 01:11:14 Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

További általános információk
első vissza  2 / 2 oldal

Tartalom:
1. Alap információk
2. További általános információk

Figyelem: ha a kérdésére itt nem találja a választ, olvassa el A babakötvényről részletesen főmenüpontot, illetve ennek almenüpontjait is!

Babakötvényre jogosult minden 18 év alatti, magyar állampolgárságú belföldi állandó lakcímmel rendelkező gyermek, illetve 2017. június 30. napja után született, Magyarország területén kívül élő olyan, - a számlanyitáskor legfeljebb 18 éves - nem magyar állampolgárságú gyermek, aki „Magyar igazolvánnyal” rendelkezik ÉS a lakóhelye szerinti szomszédos állam a magyar állampolgárság felvételét az ottani állampolgárságától való megfosztással sújtja (utóbbi esetben a támogatást igényelni kell), de az állami támogatás csak a gyermek 18. életévének betöltése után használható fel. Ha a Start-számla nyitási dátuma a gyermek 15. születésnapját követő időpont, akkor csak a 3 év letelte után használható fel a Start-számlán összegyűlt összeg. (A szolgáltatóváltással nyitott számlára ez a szabály nem vonatkozik.) Addig a Magyar Államkincstár állampapírba fekteti a babakötvényt, vagy a gyermek szülei által 2012. október 1-ig kiválaszthatott bank, takarékszövetkezet, vagy befektetési szolgáltató, vagyis - ahogy mi hívjuk - pénzügyi szolgáltató, ahol a kincstár helyett kamatoztatható a babakötvény, 100 százalékban garantált betétbe helyezi a befizetéseket és az állami támogatásokat, melyek még a pénzügyi szolgáltató csődje esetén sem veszhetnek el. A 2014. január 31-ét követően született gyermek részére a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számla esetében a tőkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott 19 éves futamidejű állampapírban kezelik. Sőt, a szülők mindkét esetben be is fizethetnek a támogatás mellé, mely szintén kamatozik (mint fent írtuk, a Magyar Államkincstárnál 2008. január elseje óta van mód hozzátenni az állami támogatás összegéhez).

Ha Ön a gyermek születésekor nem tett semmit babakötvény ügyben, de később mégis szeretne Start-számlát nyitni, erre bármikor megvan a lehetősége. Szintén bármikor lehetséges a Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltató váltás (2012. október 1-től már csak a Magyar Államkincstárhoz).

A babakötvény állami támogatása a gyermek 18 éves koráig nem vehető fel (ha a Start-számla megnyitása a gyermek 15. születésnapja után történt, akkor csak a számlanyitást követő 3 év lejárta után vehető fel, kivéve a szolgáltatóváltással megnyitott számlák esetében), utána viszont felvehető és szabadon elkölthető. Ez vonatkozik a szülők vagy más támogatók által befizetett összegekre is.

A Start-számlán lévő követelés az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított termék, vagy állampapír esetén a magyar állam garantálja a kifizetést. A betétbiztosításról itt olvashat részletesen: http://www.oba.hu.

Amennyiben felkeltette érdeklődését e rövid összefoglaló, javasoljuk, hogy válasszon A babakötvényről részletesen főmenüpontunk almenüi közül, ahol részletesen megismertetjük az igénylés menetével, a babakötvényre és a mögötte lévő Start-számlára vonatkozó szabályokkal, számlanyitással kapcsolatos információkkal. Ha a pénzügyi konstrukciókra kíváncsi, javasoljuk, hogy olvassa el a Kiemelt ajánlatok Önnek és gyermekének főmenüpontot, vagy tanulmányozza a pénzügyi szolgáltatók (bankok, takarékszövetkezetek, befektetési szolgáltatók és kincstár) babakötvény mögötti Start-számla vezetésére vonatkozó kínálatát a Start-számlák a hitelintézeteknél főmenüpontunkban. A babakötvény lejáratkori felhasználhatósága menüpontban elolvashatja, hogy a lejáratot követően hogyan használható fel a babakötvény.

A Babakötvény kalkulátor a Babakotveny.info portál olyan egyedülálló szolgáltatása, melynek segítségével kiszámíthatja, hogy a babakötvényből gyermeke 18 éves életkorában mekkora összeg vehető fel az Ön (vagy más) támogató befizetéseivel, vagy anélkül.

Ezen kívül további információkat, cikkeket, linkeket is találhat a Babakotveny.info portál főmenüjében.

Köszönjük érdeklődését!

Kellemes barangolást kívánnak Önnek a babakötvény portálon:

a Babakotveny.info portál üzemeltetői

 

Ajánljuk szíves figyelmébe!

A Babakotveny.info portált a Bankkártya.hu portál szerkesztősége üzemelteti.

A Babakotveny.info portál a magyar államtól és a babakötvény mögötti Start-számlát vezető pénzügyi szolgáltatóktól független kereskedelmi portál. Az üzemeltetők célja a babakötvénnyel kapcsolatos pártatlan és teljes körű tájékoztatás. Az üzemeltetők költségeiket a portál hirdetési és egyéb kereskedelmi bevételeiből fedezik. 2012. október elseje óta, amikor az állam megszüntette a piaci versenyt a babakötvény mögötti Start-számlákat vezető szolgáltatók között, a Babakotveny.info portál mindenféle bevétel nélkül, önkéntes társadalmi munkában működik.
első vissza  2 / 2 oldal

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses