Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

Hírek

Babakötvénybe vagy állampapírba fektessek be a gyermekemnek?


Megjelent: 2021-12-30 21:10:48
Utolsó módosítás: 2021-12-30 21:10:48
Hozzászólások: 0 db. - mondja el véleményét!
Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

Attól függően, hogy milyen mértékű inflációt várunk, kétféle magyar állampapírba fektethetünk, háromféle futamidővel. A babakötvény mögött szintén magyar állampapír áll.

Mindhárom befektetés közös jellemzője, hogy kamatadó-mentes (legalábbis a 2019. június eleje óta vásárolt állampapírok) és pénzügyi tranzakciós illetéktől is mentes a befektetés, amennyiben bankszámláról utaljuk a kincstárhoz. Természetesen, mivel állampapírról van szó, egyben mindhárom teljesen kockázatmentes befektetés is, hiszen az állam áll helyt a betétek visszafizetéséért.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy a háromféle állampapír hogyan viszonyul egymáshoz hosszú távú befektetésként a gyermekünk számára.

A Prémium Magyar Állampapír 3 és 5 éves futamidős, inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír. A kifizetendő kamat mértéke az alapszintű kamatból és a kamatprémiumból áll össze. Az alapszintű kamat minden évben az előző naptári évi, Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos inflációval megegyező mértékű. Vagyis jelenleg a 3 éves papírok évi 4,05 százalékkal, míg az 5 évesek évi 4,55 százalékkal kamatoznak. A kamatprémium jelenleg 3 évre 0,75 százalékos, míg 5 évre 1,25 százalékos mértékű. A kamatot évente fizetik.

A Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, időben sávos, azon belül fix kamatozású lakossági állampapír. A kamatjóváírás az első évben félévente, ezt követően évente történik. A kamat mértéke jelenleg:

• az első félévben évi 3,5 százalék,
• a második félévben évi 4,0 százalék,
• a 2. évben évi 4,5 százalék,
• a 3. évben évi 5,0 százalék,
• a 4. évben évi 5,5 százalék,
• az 5. évben évi 6,0 százalék.

Az egységesített értékpapír hozam mutató (EHM) 4,95 százalék.

A harmadik, babakötvény mögötti állampapír, mely csak egy speciális, ún. Start-értékpapírszámlán fektethető be a Magyar Államkincstárnál, a kibocsátás napjától számított 19 éves futamidővel rendelkezik. A 19 éves futamidő azonban valójában legfeljebb a gyermek 18 éves születésnapjáig tart, illetve a 15. születésnapja utáni Start-értékpapírszámlanyitás esetén három évig. Kamatának mértéke az alapszintű kamatból és a kamatprémiumból áll össze. Az alapszintű kamat minden évben az előző naptári évi, KSH által közzétett éves átlagos inflációval megegyező mértékű. Erre egy évi 3 százalékos kamatprémium rakódik rá. Az alapszintű kamat mértéke jelenleg évi 3,30 százalék, ami a kamatprémiummal együtt évi 6,30 százalék. Ehhez társul még egy kezdeti, 42.500 forintos állami életkezdő támogatás, továbbá egy évenkénti egyszeri támogatás az éves befizetések után, mely a tárgyévi befizetések 10 százaléka, de legfeljebb évi 12 ezer forint. A kamat jóváírása évente, február 1-jén történik.

A háromféle állampapír kamatának összehasonlításhoz havi 10 ezer forintos szülői befizetést feltételezve évi 120 ezer forinttal számolunk. Az összehasonlíthatóság érdekében az inflációt a 18 év alatt végig azonosnak tekintjük a 2021. december 31-én érvényes, előző évi inflációval és feltételezzük, hogy a kamatprémiumok is változatlanok maradnak. Évente egyszeri 120 ezer forint befizetésével számolunk az év első napján, továbbá 18 éven át számolunk a futamidővel, a kamatok és az állami támogatások jóváírásával az egyszerűség kedvéért pedig az év utolsó napján, a kamatprémiummal együtt. A 18 év alatt így kamatos kamat hatás érhető el. A 3, 5 és 19 éves futamidejű állampapírokkal 18 éven át számolunk, a 18 év elérésekor az utolsó megkezdett tört futamidejű állampapírok kamatával pedig időarányosan.

Egységesen évi 120 ezer forintot befizetve 18 éven át összesen 2 millió 160 ezer forintot fektetünk be. Ebből a babakötvényben 4 millió 575 ezer forint, a Magyar Állampapír Pluszban 3 millió 510 ezer forint, a 3 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapírban 3 millió 217 ezer forint, az 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapírban pedig 3 millió 385 ezer forint lesz a befektetési időszak végére.

Vagyis a babakötvény a Magyar Állampapír Pluszhoz képest 1 millió 65 ezer forinttal többet (+30,34 százalék), a 3 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapírhoz képest 1 millió 358 ezer forinttal többet (+42,22 százalék), míg az 5 éves futamidejű Prémium Magyar Állampapírhoz képest 1 millió 190 ezer forinttal többet (+35,16 százalék) fial a 18 év alatt, amit érdemes öszevetni azzal, hogy 2 millió 160 ezer forintot fektettünk be.

Ehhez természetesen a babakötvény állami támogatásai is hozzájárulnak, amelyek együttesen (kamatos kamat hatással) 12,56 százalékkal többet hoznak, mintha nem is lennének állami támogatások. Ez forintban kifejezve 510 ezer forint a 18 év alatt. Itt is jelentős a kamatos kamat hatása, a tőkében kapott állami támogatás ugyanis "csak" 258.500 forint.

Bár a kamatszintekből ránézésre is megállapítható lett volna, hogy melyik állampapírral járunk a legjobban, a babakötvényhez olyan állami támogatások is társulnak, melyek nem érhetők el a másik két konstrukcióban, így az állami támogatások nyújtotta előnyöket is szemléltetni kívántuk az összehasonlítás során.

A különbség tehát bő 1 millió forintban mérhető a babakötvény javára, más állampapírokhoz képest, még évi 120 ezer forint befizetése esetén is.

Ez alapján, ha gyermekünknek szeretnénk egy teljesen kockázatmentes befektetésről gondoskodni havi átlag 10 ezer forint befizetésével, messze a babakötvénnyel járunk a legjobban.

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses