Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

Hírek

Újabb változások a babakötvényben: jön a 19 éves lejáratú állampapír


Megjelent: 2013-10-19 11:16:10
Utolsó módosítás: 2013-10-19 11:16:10
Hozzászólások: 3 db.
Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. október 18. 16:16 időpontban megjelent közleménye szerint a kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslatát, amely arra ösztönzi a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek Babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42.500 forintos állami támogatásból. A Babakötvény az infláció feletti kamatprémiummal biztos és vonzó befektetési lehetőséget kínál a szülők számára.

A közlemény szerint a kormány kiemelt fontosságúnak tartja az öngondoskodást, ezen belül a gyermekek jövőjéről való gondoskodást, ezért továbbra is támogatni kívánja a fiatalokat és ösztönözni a szülőket, hogy gyermekük jövőjéről már születésüktől fogva gondoskodjanak hosszú távú megtakarítás formájában. A kormány e cél egyik fontos eszközének tekinti a Babakötvényt, amelyet két lépcsőben újít meg. Elsőként 2012 októberében szorosan összekapcsolta az állampapír-vásárlásokkal a konstrukciót, így az az állam által garantált, biztos befektetési formát öltött. (A szerk. megj.: előtte a bankoknál nyitott Start-számlákra pedig az Országos Betétbiztosítási Alap 100%-os garanciája vonatkozott.) A most sorra kerülő második lépésben pedig egyfelől a Start-számla kezelését egyszerűbbé tevő, legalább a gyermek 18. születésnapjáig kamatozó, 19 éves futamidejű állampapírral, a megújult Babakötvénnyel köti össze a Start-számlát. Másfelől pedig kamatjellegű ösztönző elemet épít a konstrukcióba annak érdekében, hogy a szülők aktív szerepvállalását ösztönözze a gyermekük jövőjéről való gondoskodásban.

A konstrukció létezése óta több mint 700 000 gyermek részére írta jóvá az állam a kezdő 42 500 forint állami támogatást a Kincstár által vezetett letéti számlákon. Ezek a számlák gyakorlatilag passzív nyilvántartási számlák, amelyekre befizetés nem érkezhet, sokszor meg is feledkeznek a szülők a létezéséről. Amennyiben a szülő a Start-számlát megnyitja gyermekének, befizetéseket valósíthat meg a számlára, amelyek 10%-ának megfelelő összeget, legfeljebb évi 6000 forintot pedig az állam támogatásként jóváír a számlán. A gyermek életkezdését így a letéti számla esetén elérhetőnél lényegesen magasabb pénzösszeg segíti 18. születésnapja betöltését követően.

A szülők nagy része sajnos nem fordít figyelmet erre a lehetőségre: a letéti számlák száma meghaladja az 500 000 darabot, vagyis a szülők túlnyomó többsége nem él a Start-számlanyitás adta lehetőségekkel. A kormány – felismerve ezt a problémát – a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosítását benyújtotta az Országgyűléshez, amellyel a korábbinál több szempontból is méltányosabb konstrukciót teremtene.

Egyrészt a Start-számlán elhelyezett követelés automatikusan az új, 19 éves futamidejű, mindenkire nézve egységes kamatot fizető Babakötvénybe fektetődik be, vagyis az ott elérhető hozamot nem befolyásolja a szülő azon döntése, hogy kedvezőbb vagy kevésbé kedvező kamatozású állampapírt választ. A kamatok automatikus jóváírása pedig azt is szolgálja, hogy ne kerülhessenek hátrányba azon gyermekek, akiknek szülei megfeledkeznek a kamatok újrabefektetéséről.

Másrészt megkülönbözteti a hozam tekintetében a letéti számlákat azon Start-számláktól, amelyeket a gyermekük jövőjéről gondoskodó szülők nyitnak, és az átvezetett állami támogatás mellett esetleg további befizetésekkel élnek. Az előbbi, kincstári letéti Start-számlák a törvényjavaslat szerint ezentúl a mindenkori inflációval megegyező kamatot, míg utóbbiak az inflációt meghaladóan az állampapír kibocsátási tájékoztatójában szereplő kamatprémiumot is fizetnek. Így több szempontból kedvezőbb befektetési alternatívát jelent az új Babakötvényben megtakarítani a 18. évüket be nem töltött gyermekek számára, azoknak a szülőknek is, akik ezt eddig nem tették meg.

Forrás: Nemzetgzadasági Minisztérium honlapja,

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/a-kormany-uj-babakotvennyel-tamogatja-a-gyermekek-jovojerol-valo-gondoskodast

 

A szerkesztő megjegyzése:

Ha jól értjük, akkor a letéti Start-számlán lévő pénzek (melyekhez automatikusan megnyílnak a gyermek születésekor és a kezdő 42.500 forintos állami támogatás mindaddig ezen kamatozik, amíg a szülő nem nyit Start-számlát, áthelyezve rá ezt a követelést) ezentúl nem az ötéves állampapírok hozamával, hanem az inflációval kamatoznak. Ez rosszabb hozamot jelent, mint az állampapírok, vagyis az állam nem preferálja a letéti Start-számlákat.

Az állam emellett megalkot egy 19 éves államkötvényt, mely így csak a futamidő végén jár le, ezáltal a szülőnek nem kell pár hónapos vagy éves lejáratonként mindig új állampapírt keresgetnie, amikor újra és újra befekteti gyermeke babakötvényét, benne a saját, erre szánt forintjaival. Rááadásul ezen kamatprémiumot kap. Ez jobb hozamot is jelenthet mint az eddigi állampapírok, vagyis az állam preferálja a kincstárnál nyitott vagy oda áthelyezett Start-számlákat.

A hozam azonban csak az egyik csábító erő arra, hogy a szülők megnyissák gyermeküknek a Start-számlát és befizessenek rá, hozzátéve, hogy a hozammal eddig sem volt gond, hiszen az állampapírok az inflációt meghaladóan kamatoztak az elmúlt években. Vagyis ez a csábító erő eddig is megvolt, így ebben érdemben nincs változás.

A másik csábító erő a termék egyszerű üzenete: tedd át az állami támogatást a gyermekednek megnyitott Start-számlára, majd fizess be mellé rendszeresen, és erre folyamatosan kapsz ennyi és ennyi kamatot, plusz ennyi és ennyi állami támogatást, plusz ennyi és ennyi adókedvezményt. Ez az egyszerűség a bankoknál nyitott Start-számlák esetében tökéletesen működött, és akinek ott van számlája, annak a mai napig is tökéletesen működik, a befizetésen túl nincs más teendő, a rendszer megy magától. A tavalyi változások óta azonban már csak olyan konstrukció választható, melynél figyelni kell arra, hogy milyen állampapírt válasszunk, az mikor jár le, amikor lejár, akkor mibe fektessem be újra a pénzt, ráadásul még kerekíteni is kell, ezáltal maradványösszeg marad utána, stb. Most a kormány egy 19 éves állampapírt köt a kincstári Start-számlák mellé, ami kétségkívül kiváltja ezt a kényelmetlenséget, hiszen a szülőnek ismét elég csak a befizetésekre összpontosítani, a többi megy magától a háttérben. A második csábító erőben tehát érdemi változás lesz.

Nem látni azonban a változást a harmadik csábító erőben, a széles körű elérhetőségben. Márpedig elképzelhető, hogy ez teszi hozzá a legtöbbet ahhoz, hogy a kincstár kizárólagossága óta jelentősen visszaestek az új számlanyitások (2012. januárjában ez már az újszülöttek 66%-ánál tartott, a tavalyi változtatások óta pedig drámaian esik vissza, az utolsó 2013. júniusi adat szerint már csak 10%, erről a sajtóközlemény nem tesz említést.) Addig, amíg ez a bankoknál is elérhető volt, addig minden magyar településen megnyithatták a szülők a Start-számlát, ahol legalább egy takarékszövetkezet van. Ezt gyakorlatilag könnyen elérte mind a 10 millió magyar állampolgár, mert legfeljebb valamilyen szomszédos faluban, de talált takarékszövetkezetet. Mára ez országosan 32 ponttá szelidült, jobbára a megyeszékhelyekre. És ebben nem látni az előrelépést, miszerint a változtatások hatására ismát vonzó, könnyen elérhető termék lenne a babakötvény.

Két kérdésünk maradt:

1) A közlemény szerint minden Start-számla a 19 éves állampapírban fog kamatozni. Mi történik, ha valaki - netán a kamatprémium ellenére is - nem a 19 éves állampapírba szeretne befektetni, hanem valamelyik másik állampapírba?

2) Mi a helyzet a 19 éves lejáratú állampapírnál abban az esetben, ha a szülő gyermekének születése után pár évvel nyit csak Start-számlát, illetve mi történik a folyamatos befizetésekkel?

Reméljük, erre is választ kapunk hamarosan.

Mi egyébként változatlanul nagyon hiszünk a babakötvényben, és szerintünk lehetne ezt sokkal jobban is csinálni, mint ahogy azt most a kormány teszi, beleértve a most tervezett változtatásokat is.

Babakötvény.info szerkesztősége

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses