Médiaajánlat :: Elérhetőségünk :: Partnereink
105 db. Start-számla:

Hírek

A PSZÁF nem tartja jogszabálysértőnek az OTP Bank Start-számlás kamatelvonását áthelyezés esetén


Megjelent: 2013-07-07 13:26:13
Utolsó módosítás: 2013-07-07 13:26:13
Hozzászólások: 10 db.
Betűméret csökkentése Betűméret növelése Nyomtatható változat Küldje el ismerősének!

A pénzügyi fogyasztóvédelmi panaszokban illetékes Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nem tartja jogszabálysértőnek az OTP Bank azon gyakorlatát, hogy a Start Betétszámla ("babakötvény") Magyar Államkincstárhoz (vagy tavaly október 1-ig bármilyen más bankhoz) történő áthelyezése a megszüntetés időpontjáig jóváírt kamatok elvesztésével jár, így csak a 0,01%-os látraszóló kamatot kapja meg az ügyfél.

Egy Olvasónk osztotta meg velünk ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

A PSZAF 3 hónapos válaszadási határidőt 30 nappal meghosszabbította és azután írta meg a válaszát.

Az első végzésben azt írta: „A Kérelmező Bankkal megkötött start-betétszámla szerződései tartalmának Felügyelet általi felülvizsgálatára irányul, ami nem hatósági ügy, annak eldöntésére közigazgatási úton, fogyasztóvédelmi eljárás keretében nincs lehetőség. Hatáskör hiányában nem jogosult ara, hogy fogyasztóvédelmi eljárás keretében a Bank Kérelmezővel megkötött szerződéseinek tartalmát vizsgálja. Amennyiben Kérelmező álláspontja szerint a Bank eljárása polgári jogi szempontból aggályos, lehetősége van arra, hogy igényét polgári peres eljárás keretében érvényesítse."

A panaszos kapott egy határozatot is:

„A PSZAF a fogyasztóvédelmi eljárás során jogszabálysértést nem tárt fel, a kérelmet jogszabálysértés megállapítása hiányában elutasítja."

„Indoklás, tényállás:"

A PSZAF a bankot nyilatkozattételre szólította fel, melyben a Bank ezt nyilatkozta:

„A Bank munkatársai és az alábbiak szerint nyilatkozott:

„Az áthelyezési kérelem átvételekor teljes körű tájékoztatást adtunk az eljárás menetéről, arról, hogy a számla áthelyezése kamatveszteséggel jár, a mindenkori hatályos Hirdetményben foglaltaknak megfelelően."

A panaszos Olvasónk álláspontja szerint ez nem felel meg a valóságnak, ugyanis amikor ő az új bank által már kitöltött nyomtatványt odaadta az ügyintézőnek, az annyit válaszolt: megnézi, hogy ez jó-e, és telefonon értesíti őt, hogy kell-e más papír az áthelyezéshez. Később felhívta és mondta, hogy minden rendben van, de Olvasónk szerint a kamatveszésről szó sem volt, hiszen akkor a kivonat kézhezvételekor nem lepődött volna meg.

„Tényállás minősítése:"

„Az Ügyfél 2008. június 4-n megkötött start-betétszámlája tekintetében a Felügyelet – hatáskör hiányában – nem vizsgálhatta a start-betétszámla szerződés megkötése előtti, a start betétszámla áthelyezése miatti kamatok elvesztésével kapcsolatos szóbeli és Hirdetmény útján történt banki tájékoztatást"

„A Felügyelet megállapította, hogy a Bank 2010.január 26-tól hatályos Hirdetmények I. pontja kimondta, hogy: ... azt áthelyezés kamatvesztéssel jár..." „A Felügyelet a rendelkezésre álló dokumentumokból azt is megállapította, hogy az Ügyfél 2010. február 5-n a start betétszámla szerződés aláírásával elismerte, hogy a Bank Hirdetményét átvette."

Az ügyfél itt megemlíti, hogy a leírtak szerint a második gyermeke szerződésének megkötésekor kellett volna megtudnia, hogy van egy ilyen kamat elvonási szabály, ami az első gyermeke szerződésére is vonatkozik, holott ha ezt megtudta volna időben, állítása szerint nem kötött volna a második gyermekének Start-számla szerződést az OTP Banknál.

Az Olvasónk azt vonta le tanulságul, hogy ha legközelebb szerződést köt, a sürgetés ellenére is minden pontot és minden mellékletet, hirdetményt elolvas az aláírás előtt és el is hozza magával.

„A Felügyelet a rendelkezésre álló dokumentumokból azt is megállapította, hogy az Ügyfél 2010. február 5-n a start-betétszámla szerződés aláírásával elismerte, hogy a Bank Hirdetményét átvette. A Felügyelet megállapította, hogy a kamatvesztés vonatkozásában a szóbeli tájékoztatás tartalmára vonatkozóan az Ügyfél és a Bank nyilatkozata között ellentmondás van. Az ellentmondás feloldására a Felügyeletnek a fogyasztóvédelmi eljárás során nem volt lehetősége ugyanis a tájékoztatás szóbeli formában történt meg és a Bank esetleges nem megfelelő tájékoztatására nézve nem áll a Felügyelet rendelkezésére egyéb írásos dokumentum."

„Tekintettel arra, hogy a Felügyelet a tájékoztatás megtévesztő voltát nem tudta megállapítani, így a Bank tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot sem valósította meg."

Az Olvasónk szerint itt elég lett volna a Felügyeletnek meghallgatni az ügyfélszolgálattal való beszélgetését, amit viszont rögzítenek. Az ott elhangzottak alapján Olvasónk szerint megállapítható lett volna, hogy az ügyintézőnek fogalma sem volt az áthelyezés szabályairól és hogy azok hol találhatóak, mikor léptek érvénybe, stb.)


1 - 10. hozzászólások:
 enikő2018-01-15 12:17:10 (#68) 
Érdeklődnék ha gyermekem számlája végig az OTP-nél van akkor miért csak 0,01%a kamat?
IP: 81.183.190.235 

 Mami az ügyért2014-06-25 13:30:24 (#63) 
Kedves Szülők!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, Fogyasztóvédelmi Felügyelősége visszairányított az MNB-hez ismét,az MNB- Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ-hoz a kérelemmel.
IP: 46.139.1.80 

 Mami az ügyért2014-06-06 12:21:53 (#62) 
Nem tudok ilyen topicot nyitni fórumokon "mert sérti bizonyos 3. fél jogait"..
IP: 46.139.1.80 

 Mami az ügyért2014-06-06 10:33:44 (#61) 
Kedves Szülők!
Az MNB Békéltető testülete megszüntette az eljárást a kérelem megalapozatlansága miatt -erre számítottunk is. Most a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál és Gazdasági Versenyhivatalnál próbálkozunk.
Szükségem volna hasonlóan járt szülők elérhetőségeire amennyiben a Bíróságig kell vinnünk a dolgot.Szerintünk tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az OTP mely ellentétes a jogalkotó szándékaival, miszerint ez a gyerekek számára létrehozott megtakarítási betét, rendszeres megtakarítással éves állami támogatással. Az Államkincstár a nála tárolt sima babakötvényeket is az 5 éves állampapír kamataival gyarapítja, az ő hozzájárulásaik kamatait is lenyúlja a bank egyébként.Tisztességtelen szerződéses feltételeket íratott alá, a Hirdetményben a megszüntetésre célzok.
IP: 46.139.1.80 

 Mami az ügyért2014-04-25 19:04:04 (#59) 

Az OTP a náluk vezetett gyerek számlája megszüntetésekor valóban elveszi az addigi ÖSSZES már JÓVÁÍRT KAMATOT és csak a látra szólót hagyja meg.
Tehát évekig használta a gyerek pénzét a gyakorlatilag semmiért cserében. Melyik szülő meri így jobb helyre vinni a már meglévő számláját a gyerekének? Önök szerint etikus ez, hogy ilyesmit tehet egy bank, amikor pedig még a befizető szülők se nyúlhatnak a számlán lévő pénzhez? Az államkincstárnak az átcsábításhoz meg kellene teremtenie a körülményeket is, köteleznie kellene a bankokat hogy a számla-tulajdonképpeni visszavitele- esetén az Államkincstárhoz, az OTP és más hasonló eljárást követő bankok ne alkalmazhassák ezt a finoman szólva is büntető kamatelvonást.
Akik nem tudtak erről és átvitték más bankhoz vagy az államkincstárhoz már az OTP-től a gyerekük számláját és megkárosítva érzik magukat, kérem ide írjanak egy mailt mihamarabb: edinabalo@gmail.hu
Egy hónap múlva megyek a Pénzügyi Békéltető Testülethez meghallgatásra.Kövessék példám
IP: 46.139.1.80 

 Kati2014-01-19 08:55:07 (#53) 
Én is így jártam,most 2014.januárjában. 3 gyerekem 4 éves kamatát nyúlta le az OTP. Az interneten nem jártam a dolog után,de felhívtam őket telefonon,ahol most is azt nyilatkozták,csak a tört hónap kamatát bukom el,azaz a januári kamatot.Kérdeztem más kamatveszteség nincs-e,"nincs" válaszolták.Ezek után elintéztem az Államkincstárnál mindent,és átmentem az OTP-hez,ahol tájékoztattak,hogy elveszik a már jóváírt kamatomat is.Felháborított,de én is úgy voltam vele,hogy még így is jobban járok.
IP: 89.186.123.126 

 zitusci2013-12-10 19:55:11 (#42) 
Sajnos mi is így jártunk. Kis városunkban csak az OTP-nél lehetett a start számlát megnyitni.Kénytelenek voltunk ezt a bankot választani.Amúgy a legutolsó bank lenne amit választanánk ha másról lenne szó. Pár év után a férjem talált egy kedvezőbb bankot. Megkereste őket.
Persze szívéjesen fogadták.Elintézte a papírdolgokat.Bemennt az otp-hez,ahol semmit nem közöltek vele.Akkor volt ám meglepetés,amikor megkaptuk a papírokat.6oooo-ft-ot nyúltak le a gyermekünk számlájáról.Szóval én azóta még jobban megutáltam ezt a bankot.Senki nem tájékoztatott minket szóban/legalább jóindulatból tette volna/,hogy úszni fog egy csomó pénz.Ezek után, ha a legutolsó bank lenne a világon akkor sem vinném oda egy számlámat sem.
IP: 88.132.128.92 

 Katus2013-11-08 11:36:16 (#30) 
Megérkezett a pénz a kincstári számlára és most már gyakorlatilag tény, hogy az OTP Bank, visszamenőleg az összes, még a tőkésített kamatokat is elvette a gyermekemtől. Ez konkrétan 65ezer Forintot jelent az én esetemben. Nagyon durva... Minnél hamarabb át kell menni, mert annál kevesebb a veszteség. Nem is írok többet, mert az nem lenne szalonképes...
IP: 84.0.125.52 

 Katus2013-10-24 15:33:50 (#29) 
Bementem az OTP-be és valóban ugrik minden kamat, engem csak az háborít fel, hogy már 4 éve használták (havi 10ezreket fizettem bele) a pénzemet és a december 31-ével tőkésített kamatokat is elvették, visszamenőleg mind a 4 évre, hiába TŐKÉSÍTVE voltak. Hmmm... ezek után kétszer is meggondolom, hogy valaha is az OTP-re bízzam nehezen összekuporgatott kicsinke pénzemet. Ja, ez 2013. októberének végén volt. Kiszámoltam, hogy az így elveszített kamatokat a kincstár egy éven belül be fogja hozni, onnantól kezdve, pedig pozitívban leszek, Nagyon meg kell gondolni, ugyanis több mint 10 év távlatában akár félmillió forintot is jelenthet az, hogy 3 vagy 8%-on ketyeg a babakötvény.
IP: 46.107.76.254 

 toreki2013-10-07 09:18:51 (#26) 
Ha már úgyis csak államkincstárnál lehet babaszámlát nyitni, igazán módosíthatták volna úgy a szabályokat, hogy veszteség mentesen át lehessen menni a bankokból.
IP: 193.225.215.141 

© Bankkártya Kft. - Minden jog fenntartva!    Jogi nyilatkozat    Technikai információk    Elérhetőségünk
. email addresses