Babakotveny.info
A babakötvény portál
http://www.babakotveny.info


Hírek

Összefoglaló a Babakötvény változásokról


Megjelent: 2013-12-05 17:19:14
Utolsó módosítás: 2013-12-05 17:19:14
Betűméret csökkentése Betűméret növelése Képernyős változat

Sokan fordulnak szerkesztőségünkhöz a december 1-től változott babakötvénnyel kapcsolatban. A kormányzati kommunikáció miatt újra közérdeklődés középpontjába került termékkel kapcsolatban sokan bizonytalanok, hogy ez az eddigivel azonos termék-e, illetve nyitható-e a bankoknál, annak ellenére, hogy az államkötvényt a magyar állam bocsátja ki. Mindenkit megnyugtatunk: semmi már nem változott a babakötvénnyel kapcsolatban, mint az, hogy azoknak, akik a Magyar Államkincstárnál vezetik a Start-számlájukat, az eddigi, portfóliókezelést szükségessé tevő befektetés helyébe egy új Babakötvény nevű állampapír lép, mely a banki Start-számlákhoz hasonlóan automatikusan egy előnyös befektetésbe helyezi a Start-számlára kerülő pénzt. Részletek és az MTI hírszolgálatának anyagaiból összeállított cikkünk a babakötvény változásairól.

Szerkesztőségünket sajnos nem hívták meg a babakötvény sajtótájékoztatójára, annak ellenére, hogy mind a Magyar Államkincstárral, mind a Nemzetgazdasági Minisztériummal kapcsolatokat ápolunk és a Babakotveny.info portál az egyetlen olyan portál, mely nagyon részletesen, kizárólag a babakötvénnyel foglalkozik.

Ezért jelen cikkünk az MTI sajtótájékoztatóról adott tudósítása és a kormány közleményei alapján készült, kiegészítve a saját magyarázatainkkal.

Először is, fontos leszögezni, hogy akik bankban vezetik a Start-számlájukat, azokra a mostani változások egyáltalán nem vonatkoznak, hacsak a vonzó befektetési lehetőség miatt nem akarják áthelyezni Start-számlájukat a Magyar Államkincstárhoz, mert erre lehetőség van. Két fontos dolgot kell csak számba venniük azoknak, akik ezt fontolgatják: 1) az áthelyezés az eddig felgyűlt kamatok részbeni (Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet) vagy közel teljes egészbeli elvesztésével jár (OTP Bank), 2) a Magyar Államkincstárból nincs visszaút, azaz ha később netán a bankok jobb ajánlatot adnak, akkor sem lehet majd áthelyezni a számlát, noha a termék eredetileg versenyeztette a bankok és takarékszövetkezetek ajánlatait.

A kormányzat közleménye természetesen hangsúlyozza az adómentességet és az állami támogatást, de ezekben nem történt semmilyen változás, így ezek az információk pusztán megerősítésül, népszerűsítésül szolgálnak. Ezért azt javasoljuk Olvasóinknak, bátran böngésszék továbbra is a honlapunkat, azon minden információ naprakész az állami támogatásokkal és az egyéb szabályokkal kapcsolatban.

–-

2013. december 2-a hétfő óta lehet megvásárolni az új babakötvényt. A kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi a Start-számla megnyitását és Babakötvény vásárlását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

A tárca ismerteti: a megújuló Babakötvény 19 éves futamidejű állampapír, amelynek névértéke 1 forint, és bármekkora összegben vásárolható a Magyar Államkincstár 21 fix és 10 mozgó értékesítési pontján. Az új befektetés kizárólag Start-számlán vezethető.

A számla a sokszorosára gyarapíthatja a 2005. december 31. után született kisbabák születésekor járó 42 500 forintos életkezdési támogatást. Nemcsak a szülők, hanem a hozzátartozók is nyithatnak minden 18 éven aluli gyermek számára Start-számlát a Magyar Államkincstárnál vagy egyes járási hivatalokban, és vehetnek a kiemelten kedvező, infláció plusz 3 százalék kamatot fizető Babakötvényből.

Az NGM kiemeli: a szülőknek, hozzátartozóknak további befizetésekkel is megéri gyarapítaniuk a gyermek megtakarításait, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6000 forintig. Így abban az esetben, ha egy család havi 5000 forintot befizet, a gyermek 18 év múlva közel két és fél millió forintot is felvehet. (A tárca közleményében szereplő összeg minden évben 7%-os hozammal számolva jön ki ennyire, és feltételezi a szülői befizetést mind a 18 évben). További kedvezmény, hogy a Start-számlán, Babakötvényben így összegyűlt pénzt a gyermek 18. életévének betöltését követően adómentesen veheti fel.

Hosszú futamidejének köszönhetően az új Babakötvényt sokkal egyszerűbb lesz kezelni, hiszen a kötvény a gyermek 18. születésnapjáig biztosan nem jár le. A futamidő alatt a megtakarító szülőknek, hozzátartozónak további dolga nincs, a kamatokat a Magyar Államkincstár automatikusan az új Babakötvénybe fekteti.

A 2013. december 2-a óta jegyezhető, megújult babakötvény további segítséget jelent a gyermeket nevelő szülőknek - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az elsők között nyitott Start-számlát és vásárolt az új állampapírokból az Államkincstár V. kerületi ügyfélszolgálatának értékpapír-forgalmazás járási kirendeltségén.

Varga Mihály hangsúlyozta: az új babakötvény a családi adórendszer, a rezsicsökkentés, a kiskeresetű családok adócsökkentése és a gyed-extra mellett decembertől újabb, jelentős segítséget jelent majd a gyermeket vállalóknak.

Varga Mihály és Kisgergely Kornél kisgyermekei jelenlétében nyitotta meg a Start-számlát.

Babakötvény sajtótájékoztató

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (középen b), Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára (középen j) a megújult babakötvényről tartott sajtótájékoztatón az Államkincstár V. kerületi ügyfélszolgálatának értékpapír-forgalmazás járási kirendeltségén 2013. december 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

A miniszter hangsúlyozta: egyszerűbb lesz az új babakötvény kezelése, így bízni lehet abban, hogy a korábbinál több szülő él majd a lehetőséggel. A babakötvény továbbra is csak az Államkincstárnál vezetett számlákon lesz elérhető, a szülőknek mostantól csak egyszer kell bemenniük a Magyar Államkincstár egyik fiókjába, vagy a járási hivatalba, amikor megnyitják a Start-számlát. A babakötvényt az Államkincstár fiókjaiban, és jelenleg 10 járási hivatalban lehet jegyezni.

Az NGM korábbi közlése alapján erre a Start-számlára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást utal. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidő végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetés esetén a futamidő végén mintegy 2,5 millió forintra nő a magtakarítás - közölte az NGM. (Itt is 7%-os folyamatos hozam mellett jön ki ez az összeg.)

A Start-számlán felhalmozott összeget a fiatal felnőtt kérésére a 18. születésnapja után fizeti ki az államkincstár.

A kötvény első sorozatát 2013. december 2-án bocsátják ki, ennek első kamatfizetési napja 2014. február 1. lesz. A 3 százalékos kamatprémium a kamat-megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett éves átlagos fogyasztói árindexhez adódik hozzá. A babakötvény első sorozata a 2014. január 31-ig született, a Magyar Államkincstárnál Start-számlával rendelkező gyermek javára vásárolható. Az ez idő után született gyermekek számára a saját születési évjáratú kötvény vásárolható.

A kötvények a 19 éves futamidő miatt tulajdonképpen sosem járnak le a babakötvény időtartama alatt, így megújításról sem kell gondoskodni.