Babakotveny.info
A babakötvény portál
http://www.babakotveny.info


Hírek

A Nemzetgazdasági Minisztérium válasza a Babakötvény.info portál kérdéseire


Megjelent: 2013-10-30 23:33:10
Utolsó módosítás: 2013-10-30 23:33:10
Betűméret csökkentése Betűméret növelése Képernyős változat

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak három kérdést tettünk fel az új Babakötvény konstrukcióval kapcsolatban. Az alábbiakban szó szerint közöljük a minisztérium válaszát a kérdéseinkre, melyből kiderül, milyen feltételekkel lesznek használhatóak az új 19 éves lejáratú állampapírok. A válasz röviden: a befektetés minden jóváírás esetében automatikus lesz, a hozama infláció+3%, a gyermek 18 éves korában pedig ugyanúgy felveheti majd az ezekben az állampapírokban lévő befektetéseket, mint bármely más állampapír esetében.

1. kérdés: Ha valaki nem preferálja majd az új a 19 éves állampapírt, választhat-e más állampapírt is pénzügyi belátása szerint, vagy annak bevezetésétől kezdve csak ebbe lehet fektetni a Start-számla egyenleget?

Válasz: A Start-számlához kapcsolódó értékpapír-választási kötelezettség a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosítását követően megszűnik. A 2013. december 1-jét követően nyitott számlákon elhelyezett pénzösszeget ezentúl automatikusan egy 1 forint névértékű, 19 éves futamidejű állampapírba, a Babakötvénybe fekteti be a számlavezető Kincstár. Ennek előnye, hogy jóval egyszerűbbé teszi a megtakarítások kezelését, az inflációt 3%-kal meghaladó kamattal pedig biztos és versenyképes befektetési lehetőséget kínál a szülők számára.

A 2013. december 1-je előtt nyitott számlákon elhelyezett új megtakarításokat szintén Babakötvénybe fektetik be. A korábban vásárolt, de még lejárat előtti állampapírok a futamidő végéig a számlán maradnak, majd a lejáratot követően a felszabaduló pénzösszeg automatikusan befektetésre kerül az új, 19 éves futamidejű Babakötvénybe.

2. kérdés: Ha valaki nem a gyermek születésekor nyitja meg a Start-számlát, hanem mondjuk 10 éves korában, akkor is csak a 19 éves állampapírt választhatja, mely 19 év múlva, a gyermek 29 éves korában jár le?

Válasz: Általános szabály, hogy a Babakötvény lejáratától függetlenül a gyermek 18. életévének betöltését követően legkésőbb a kötvény lejáratáig bármikor adó- és járulékmentesen kifizetésre kerülhet az addig összegyűlt pénzösszeg. A gyermek 18. életévének betöltését követően kérheti a Start-számlán lévő követelés kifizetését, vagy azt továbbra is a Start-számlán tarthatja a kötvény lejáratáig. Ezt követően a kötvény után járó kamatokat továbbra is jóváírja a kiutaló, azonban a Start-számlán befizetés nem írható jóvá - ezáltal a befizetéssel arányos állami támogatásra sem jogosult már a számlatulajdonos.

A 2014. február 1-jét megelőzően született gyermekek egységesen a 2013-ban kibocsátani kezdett Babakötvényt kapják, attól függetlenül, hogy mikor születtek, így valóban előfordulhat, hogy egy most 10 éves gyermek Start-számláján lévő Babakötvény 29 éves korában jár le, de már 18. születésnapjától kérheti a kifizetését.

A 2014. február 1-jétől kezdődően február-december hónapokban született gyermekek a születési évükben, a január hónapokban születettek pedig születési évüket megelőző évben kibocsátani kezdett Babakötvényt vásárolhatnak, amely 18. születésnapjukat követően legkésőbb 11-12 hónap után lejár.

3. kérdés: Részben ehhez kapcsolódik: a már befektetett 19 éves lejáratú állampapírok mellett mi történik az évközbeni befizetésekkel, átutalásokkal? Ezeket hozzá lehet tenni a már futó 19 éves állampapír(ok)hoz, esetleg maguktól befektetődnek a már futó kötvény(ek)be, vagy netán ezekkel is elölről indul egy-egy 19 éves állampapír, illetve az ügyfélnek kell rendelkeznie, hogy milyen állampapírba fektesse? Vagy bármi más?

Válasz: Minden jóváírás (szülői/hozzátartozói befizetések, kamatfizetések, szülői/hozzátartozói befizetések után járó állami támogatás) a gyermek számláján az előző pontban kifejtettek szerint megállapított állampapír-sorozat állományát növeli, tehát a mindenkori jóváírások automatikusan a Babakötvény egy adott sorozatába fektetődnek be.

Bónusz kérdés az Államkincstárhoz: ha a járási hivatalokkal kibővült Start-számla ügyintézési helyek listáját át tudnák küldeni, vagy egy linket arról, hogy hol találom ezt meg a neten, annak nagyon örülnék!

Válasz: A Start-számla a Magyar Államkincstár bármely Igazgatóságán illetve kirendeltségén díjmentesen megnyitható, a számlavezetés és minden további tranzakció szintén díjmentes. A várakozási idő minimalizálása érdekében lehetőség van on-line időpont-foglalásra, amelyet a Kincstár honlapján keresztül lehet igénybe venni.

A Magyar Államkincstár - idén április 18-ától kezdődően - állampapír értékesítési pontokat nyitott az ország különböző járási hivatalaiban, ahol a szülők és hozzátartozók - egyebek mellett - Start-értékpapírszámlát nyithatnak gyermekeik részére. Állampapír értékesítési pontok nyíltak elsőként Budapesten az V. és VII. kerületekben, majd Mohácson, Karcagon, Hódmezővásárhelyen, Kisvárdán, Sopronban, Dunaújvárosban és Érden. Az értékesítőhelyek elérhetőségéről és nyitva tartásáról tájékoztató linkek a Kincstár honlapjának kezdőoldalának alsó részéről érhetők el az "Ügyfélszolgálatok elérhetőségei" menüpontnál. (Budapest: http://www.allamkincstar.gov.hu/ugyfelszolgalatok/2/13/?language=1)

Emellett a Kincstár - április második felétől kezdődően - kulturális és egyéb rendezvényeken vesz részt mobil állampapír értékesítési pontokkal az ország számos területén, ahol már a helyszínen lehetőség nyílik Start-értékpapírszámla nyitásra. A rendezvények pontos helyszínéről és időpontjáról a Kincstár folyamatosan frissülő honlapja (www.allamkincstar.gov.hu) nyújt bővebb felvilágosítást.

A nyitásokkal, a rendezvényeken (pl. Baba-Mama Expók, Nagy Sportágválasztó Nap, stb.) való részvétellel, illetve a különböző marketing és reklám tevékenységgel a Kincstár nem titkolt célja az, hogy minél szélesebb körben váljon elérhetővé a lakosság, a leendő és meglévő ügyfelei számára. A Kincstár ügyfélbarát szolgáltatásokkal is jeleskedik: lehetőség van előzetes ügyfélregisztrációra ezzel gyorsítva a számlanyitás menetét és online időpontfoglalásra, illetve WebKincstár és/vagy TeleKincstár kiegészítő szerződéskötést követően, ügyfeleink kényelmesen, otthonról is intézhetik befektetéseiket interneten vagy telefonon keresztül. Ingyenes SMS szolgáltatás igénybevételével pedig ügyfeleink értesítést kapnak a számlán történő jóváírásokról, elősegítve az azonnali számla feletti rendelkezést.

A Start-számlával kapcsolatban az érintettek bővebb tájékoztatást kaphatnak a Magyar Államkincstár Igazgatóságain illetve a http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/babakotveny linken.

NGM Sajtó és Kommunikációs Főosztály