Babakotveny.info
A babakötvény portál
http://www.babakotveny.info


Hírek

Még az idén lehet új babakötvény


Megjelent: 2013-04-16 22:04:38
Utolsó módosítás: 2013-04-16 22:04:38
Betűméret csökkentése Betűméret növelése Képernyős változat

Még az idén lehet új babakötvény - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, miután a korábbi Start-számlára épülő Babakötvény-programról is egyeztetett Töröcskei Istvánnal, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetőjével.

A gazdasági tárca vezetője az ÁKK vezérigazgatójával közösen megtartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az ötlet jó és hasznos, hiszen növelni kell a lakossági megtakarításokat és azok állampapírban történő lekötését.

Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó intézményeknél folytatott látogatássorozat egyik állomásaként tárgyalt az ÁKK vezetőjével.

Az MTI kérdésére, hogy folytattak-e egyeztetéseket a jegybanki - a rövid lejáratú külső adósságnak a devizatartalék forrásaiból kiváltását célzó - stabilitásnövelő programban való részvételről, mindkét vezető határozott nemmel válaszolt.

Varga Mihály jelezte, hogy az Európai Uniónak benyújtandó konvergenciaprogramban nem várható az adósságpálya jelentős változtatása. Hozzátette: az uniós pénzügyminiszterek hétvégi, dublini találkozója is arról győzte meg, hogy Magyarország azon országok között van, amelyek esetében az Európai Unió megszüntetheti a túlzottdeficit-eljárást.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az elmúlt héten a Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrel való tárgyalások alkalmával szóba került, hogy Magyarország más országokkal egyetemben az úgynevezett offshore számlák adatainak átadását kezdeményezi. "Szeretnénk tudni, hogy Magyarországról milyen pénzmozgások történtek ilyen irányban" - tette hozzá.

Varga Mihály emlékeztetett: a jogszabályok lehetőséget teremtenek arra, hogy ilyen külföldi társaságokat létrehozzanak, de "akkor van probléma", ha az ilyen cégek működése adóelkerülést, -eltitkolást szolgálnak.

A nemzetgazdasági miniszter az ÁKK működésével kapcsolatosan kiemelte, hogy komoly áttörést sikerült elérni az elmúlt másfél évben azzal, hogy a magyar lakosság számára egyre vonzóbb a magyar állampapír. Hangsúlyozta, hogy a ciprusi betétek története is azt bizonyítja, hogy akkor járnak jól a betétesek, ha itt tartják forintjaikat.

Az esetleges további devizakibocsátással kapcsolatosan Varga Mihály emlékeztetett, hogy a magyar kormány sem zárhatja el magát olyan forrásoktól, amelyeknek a devizakitettség miatt szükségképpen elérhetőeknek kell lenniük, és a piac mindig mozoghat úgy, hogy a devizaeszközöket előnyben részesíti. Leszögezte ugyanakkor, hogy egyetért Borbély László Andrásnak, az ÁKK vezérigazgató-helyettesének elmúlt héten tett nyilatkozatával, amely szerint az idén lejáró, az év eleji devizakibocsátással még nem fedezett mintegy 1 milliárd eurónyi devizaadósság egy részét forintkibocsátással fedezhetik.

Arra a kérdésre, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétvégén sorra kerülő tavaszi ülésszakán milyen tárgyalásokat folytat, Varga Mihály jelezte, "egyeztetések, nem hivatalos konzultációk" lehetnek. A hitelmegállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatosan úgy fogalmazott: "a szál elvékonyodott, de nem szakadt el".

Töröcskei István, az adósságkezelő vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, szeretnék elérni, hogy egyre hosszabb legyen a magyar államadósság lejárati szerkezete.

Jelezte: olyan termékekkel áll a lakosság elé az ÁKK, amelyek a jövőt, a gyermekek megélhetését segítik elő, és csökkentik az ország kiszolgáltatottságát.

Az ÁKK vezérigazgatója szerint az elmúlt időszakban sikerült elérni, hogy megnyugodott a piac, erősödtek az árfolyamok, és csökkentek a kamatszintek. A lakosság rájött, hogy az egyik legjobb befektetés ma az állampapír - tette hozzá.

Forrás: MTI