Babakotveny.info
A babakötvény portál
http://www.babakotveny.info


Hírek

Megszavazta a parlament: októbertől jelentős változások jönnek a babakötvényben


Megjelent: 2012-07-17 17:44:57
Utolsó módosítás: 2012-07-17 17:44:57
Betűméret csökkentése Betűméret növelése Képernyős változat

A babakötvény néven ismert állami életkezdő támogatást októbertől nem lehet majd bankokhoz kihelyezni a Magyar Államkincstártól, így csak állampapírokba lehet majd fektetni a szülői befizetéseket, amelyek viszont 120 ezer forint felettiek is lehetnek évente, hiszen ezt a korlátot eltörlik. Egyszerűsödik a Start-számla nyitása, hiszen nem kell majd igazolni a családi pótlékot és fontos változás, hogy a jövőben azok szülei is nyithatnak majd Start-számlát, akik 2006. január 1. előtt születtek, s számukra is jár majd az állami támogatás a befizetések után. Cikkünkben ismertetjük a törvényjavaslat általános vitáján elhangzottakat az Országgyűlés június 26-i üléséről, illetve az ellenzék reakcióját a törvény elfogadását követően.

A legnagyobb változáson esik át a babakötvény annak 2006. január 1-jei megszületése óta. Az Országgyűlés a törvénymódosítás 2012. június 26-i vitáját követően július 2-án fogadta el a módosításokat, melyek 2012. október 1-től lépnek hatályba. A törvényt a 2012. évi XCVII. törvény módosítja, melyet a 2012. július 6-án megjelent 87. számú Magyar Közlönyben hirdettek ki. Elérhetősége: http://www.magyarkozlony.hu/pdf/13406

A törvényjavaslat szövege innen tölthető le:

http://www.parlament.hu/irom39/07771/07771.pdf

A változások egy ponton kívül kedvezőek: megszűnik az évi 120 ezres befizetési korlát (tehát a szülők bármennyit félretehetnek csemetéiknek), továbbá az új számlanyitások során nem kell majd igazolni a családi pótlék jogosultságát sem (csupán nyilatkozni kell róla). Ezzel a Start-számla nyitására a szülőkön kívül jogosult lesz a gyermek más hozzátartozója is. (Gyakori kérdés, hogy a nagyszülő nyithat-e Start-számlát: októbertől igen.)

Fontos változás, hogy ezentúl a 2006. január 1. előtt született gyermekek szülei is csatlakozhatnak a babakötvényhez azzal a feltétellel, hogy legalább 25 ezer forint kezdő összeggel nyitják meg gyermekük számára a Start-számlát, illetve legalább 3 évig nem veszik ki a pénzt, még akkor sem, ha közben a gyermekük betölti a 18. életévet. A 2006. január 1. előtt született gyermekek azonban nem kapják meg a kezdő 42.500 Ft-os állami támogatást, csak a befizetések után járó 10%, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatást (továbbá természetesen az adómentességet is, köztük a kamatadó-mentességet is).

Az egyedüli kedvezőtlen változás, hogy októbertől megszűnik a bankok közötti választás lehetősége: ettől 2012. október 1-től kezdve az új számlanyitók már csak a Magyar Államkincstárt választhatják Start-számlát vezető szolgáltatónak (amely lehetőség eddig is nyitva állt), továbbá a bankváltás is csak a Magyar Államkincstárhoz lehetséges. Meghagyja azonban a törvény az októberig megnyitott Start-számlákat a bankoknál, amennyiben azok számlatulajdonosai nem szeretnének bankot váltani. Ez azt jelenti, hogy akik a régi feltételek alapján jogosultak a Start-számla nyitására és szeretnék banknál vezetni a Start-számlát, azoknak október 1-ig meg kell nyitniuk a számlát. Akik elégedetlenek a jelenlegi bankjukkal, azok szintén október 1-ig tudnak más bankhoz váltani, hiszen utána ez a lehetőség megszűnik, mert csak a Magyar Államkincstárt lehet választani Start-számlavezetőül.

A Babakotveny.info portál tartalmát a fentiekkel a változások hatályba lépése előtt, azaz 2012. október 1-ig a fenti változásoknak megfelelően módosítjuk.

A további részletek közt az MTI hírei alapján ismertetjük a törvénymódosítási javaslat országgyűlési vitáján elhangzott felszólalások tartalmát, továbbá az ellenzék reakcióját a törvény elfogadását követően.

@3@hl_hatar@3@

További részletek:

Kormány: cél a babakötvény elérésnek bővítése és az iskolakezdési támogatás utalvánnyal való kifizetése

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a babakötvény néven közismert Start-számla kapcsán elmondta: a most tárgyalt módosítás szerint a jövőben a 2006 előtt születettek javára is nyitható lenne számla 25 ezer forintos díj ellenében, viszont ebben az esetben a születéskor járó állami támogatást már nem kapnák meg. Ugyanúgy járna ugyanakkor a befizetések után a legfeljebb 6000 forintos állami támogatás. További újdonság, hogy nemcsak szülő, hanem bármely hozzátartozó megnyithatja a Start-számlát, és megszűnik az éves befizethető összeg felső határa is. Végül változás az is, hogy a jövőben csak a Magyar Államkincstárnál nyitható Start-számla, de a már meglévők megtarthatók más befektetési intézeteknél is. A kormány tervei szerint 2012 októbertől lépnének életbe a módosítások - ismertette az államtitkár.

A másik fontos módosítandó terület az iskolakezdési támogatásokat érinti. Itt a legfontosabb változás, hogy piaci szereplők által kibocsátott utalványok formájában adhatnák a jövőben a munkavállalók a támogatást. Szintén újdonság, hogy az utalvány felhasználásának határidejét kitolják a kibocsátás évének utolsó napjáig - mondta el Cséfalvay Zoltán.

MSZP: ez a babakötvény államosítása

Tukacs István (MSZP) szerint a javaslat lényegében egyenlő a babakötvény államosításával, és erősen "hajaz" a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítására. Ráadásul szerinte a kormány terve nemcsak arról szól, hogy biztonságot teremt a felgyülemlett összegekre, hanem ezzel próbálja erősíteni a magyar állampapírok fogyását, ezáltal pedig az állam finanszírozását.

Az iskolakezdési támogatás kapcsán elmondta: az utalvánnyal történő fizetés mellett fontos kérdés, hogy mik a valódi költségei ennek a támogatásnak. Szerinte ugyanis lényegesen csökkent reálértékben a támogatások összege az elmúlt években. Éppen ezért a szocialista politikus szerint az utalványok biztosítása helyett sokkal fontosabb lenne a munkáltatók ösztönzése a támogatás adására.

Az utalványok kibocsátása kapcsán hozzátette: valószínűleg nem minden piaci szereplő ad ki utalványt, így szűkül a lehetőség a támogatások felhasználására, és csökken a választási lehetőség a termékek számát, az árat és a minőséget tekintve is.

Fidesz: jelentősen nőhet az állampapírok kereslete

Ágh Péter (Fidesz) az iskolakezdési támogatással kapcsolatban kiemelte: a változtatásokkal a munkavállalóknak nem kell megelőlegezniük a támogatás összegét a munkáltatónak átadott számla kifizetéséig, ráadásul megnövelik a felhasználás időtartamát is. Szigorítást jelent ugyanakkor, hogy csak szerződött partnereknél lehet majd levásárolni a támogatást. Emellett szerinte a változás célja a béren kívüli juttatások rendszerének egyszerűsítése és átláthatóbbá tétele.

A babakötvény ügyében a kormánypárti politikus a jogosultak körének kibővítését emelte ki, amellyel így növelhető a lakosság állampapír-állománya. Elmondta: ha 350 ezer új Start-számlát nyitnának a gyermekeknek a szüleik, akkor az a 2013-as költségvetésnek 2 milliárd forint kiadást jelentene, viszont 22 milliárd forint pótlólagos keresletet generálna az állampapírok piacán, ami költségvetési bevétellel járna.

Jobbik: indokolt az állami ellenőrzés

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a tárgyalt javaslat örömteli irányba mutat, de csak gesztusértékű lépésnek tekinthető a gyermeket vállaló családok felé. A Jobbik szerint sokkal komolyabb költségvetési forrásokat kellene ehhez a területhez társítani, mert csak így lenne megállatható a demográfiai katasztrófa.

Az ellenzéki politikus üdvözölte a Start-számlára befizethető összeg felső határának megszüntetését, bár a Jobbik szerint 60 ezer forint feletti befizetésekhez a kormánynak nem kellene állami támogatást nyújtania. Szintén üdvözölte az ellenzéki párt az utólagos nyitás lehetőségének megadását, valamint a szülőkön kívül az egyéb hozzátartozók számlanyitási lehetőségének megadását is, illetve az ellenzéki párt szerint is "abszolút indokolt" az állami ellenőrzés ezen a területen.

LMP: jó irány az adminisztrációs terhek csökkentése

Vágó Gábor, az LMP képviselője közölte, pártja támogatja a javaslatot, az ugyanis csökkenti az adminisztrációs terheket, elősegíti a gyermekvállalást, vagyis "végre" egy olyan indítvány a kormánytól, amely a kiszámíthatóság, az előretervezhetőség, az öngondoskodás felé mutat.

Kritizálta ugyanakkor az állampapírpiaccal kapcsolatos érvelést, mert szerinte ezen a piacon a kiszámítható gazdaságpolitikával lehet nagy forgalmat elérni, nem pedig kétmilliárd forintos "marketingköltséggel".

Összességében az LMP üdvözli az indítványt, mert a kormány végre tesz a gyermekvállalási kedv növelése érdekében, az azonban már problémás, hogy ezek a lépések megállnak a babakötvénynél, hiszen például a családi pótlékot befagyasztja a költségvetés - mondta Vágó Gábor.

Az állampapírpiaccal kapcsolatos bírálatra reagálva a fideszes Babák Mihály arról beszélt, hogy az olcsóbb államadósság-finanszírozás nem a parlamenti képviselőkön múlik, hanem a Magyar Nemzeti Bankon.

A megszavazás utáni hír, hogy az MSZP elfogadhatatlannak tartja a babakötvények államosítását, és jogi garanciákat sürget arra, hogy az életkezdési támogatás kezelésére szolgáló számlák ne juthassanak a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások sorsára.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, a parlament fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke a július 11-i sajtótájékoztatón elmondta, törvénymódosítást kezdeményeznek ennek érdekében. Javaslatuk rögzítené, hogy a számlákon lévő összeget az állam nem idegenítheti el és nem fordíthatja más célra.

Az Országgyűlés július elején döntött arról, hogy ezután nemcsak a szülők, hanem más hozzátartozók is nyithatnak Start-számlát a megszületett gyermekeknek, a számlára pedig értékhatár nélkül fizethetnek be. A módosítás alapján Start-számla ezután csak a Magyar Államkincstárnál nyitható.

A szocialista politikus elfogadhatatlannak minősítette, hogy kereskedelmi bankoknál már nem lehet Start-számlát nyitni, és azt is, hogy a nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a változtatással a szülők hozzájárulhatnak az ország devizaadósság miatti sérülékenységének, az adósságfinanszírozási és a likviditási kockázatoknak a mérsékléséhez. Szerinte helytelen, hogy a kormány egy jól működő rendszert államosít, hogy csökkentse a hibás gazdaságpolitikája miatti kockázatokat.

Simon Gábor azt mondta: mindez ráadásul felveti annak a veszélyét, hogy a Start-számlák tulajdonosai a magánnyugdíj-pénztári tagok sorsára jutnak, mivel nincs garancia arra, hogy megtakarításaik megmaradnak a gyermek felnőtté válásáig. Az MSZP ezért sürget jogi garanciákat a befizetések megőrzésére - jelezte.

A szocialisták emellett azt kezdeményezik, hogy a Start-számlára érkező befizetések illetékmentesek legyenek, vagyis ne terhelje őket a pénzügyi tranzakciós illeték. Valamint a számlák induló összegét is növelnék az infláció mértékével megegyezően.

Forrás: MTI
 m2013-12-04 17:49:25 (#36) 
m
HTML:WWW.h.hu
IP: 79.122.0.156